Oliebaseret rengøring eller vandbaseret rengøring?

Efter det allerførste teenageudbrud har du internaliseret en af de grundlæggende sandheder om god hud: Det betyder noget, hvordan du renser din hud. 

Overdreven rensning vil fjerne hudens naturlige olier og efterlade den tør, følsom og måske endda fedtet, fordi huden begynder at overproducere olie for at kompensere. Men hvis du ikke renser din hud nok, kan snavs og urenheder forårsage akne og tilstoppede porer.

Hvad er forskellen mellem vandbaseret rensning og oliebaseret rensning?

  • Vandbaseret rensning: Disse renseprodukter er ofte skummende, eksfolierende eller fugtgivende og virker ved at skylle partikler væk fra det yderste lag af huden. Disse typer renseprodukter kan være både kraftige og skånsomme. I den mere intense ende af spektret kan de vandbaserede indeholde sulfater, som anses for at være de store kanoner, når det gælder ansigtsrensning. Micellar water er derimod en meget blidere form for vandbaseret rens. Micellar water er en emulsion, der ikke skummer, og som opsamler snavs, bakterier og makeup på huden og forsigtigt fjerner dem uden at gøre huden tør.
  • Oliebaseret rensning: Ideen om at bruge en olie til at fjerne fedt fra huden sidst på dagen virker selvmodsigende. Det er trods alt den overskydende olie, man forsøger at fjerne. Overraskende nok er det præcis, hvad oliebaseret rensning gør. Oliebaseret rensning fungerer ud fra princippet om, at olie tiltrækker olie. For meget talg resulterer i fedtet hud og kan forårsage ting som akne. Olierensning nedbryder talg og fjerner effektivt urenheder. (I modsætning til en vandbaseret rens, der blot skrubber alt af huden).

Oliebaseret rensning er også blidere mod huden, det naturlige olielag oven på huden efterlades uberørt, så for folk med følsom og rosacea-udsat hud skaber det minimal irritation. Men bare fordi oliebaseret rensning er blid, betyder det ikke, at den ikke er effektiv. Oliebaserede rensemidler er gode til at opløse makeup, så hvis du har tendens til at bruge foundation eller makeup, kan et oliebaseret rensemiddel hjælpe dig med at få den ultimative rens.

Hvilken type rens er bedst til din hud?

Valget mellem de forskellige typer af renseprodukter afhænger i høj grad af din hudtype.

Oliebaseret rensning

  • Bedst til: Sminkebrugere, tør og følsom hud.
  • Undgå: Fedtet hud med tendens til akne.

Konsistensen af olierensen er silkeblød og luksuriøs. Olierensen er et godt valg til makeupbrugere af alle hudtyper, da den har evnen til at nedbryde og fjerne makeup.

Det er dog ikke den bedste kombination at anvende olierens på fedtet hud. For folk, hvis hud danner mere olie, end huden har brug for, er det mere sandsynligt, at olierensning forværrer huden end hjælper i det lange løb. Det er især et problem for hud med tendens til akne.

Fordi vi har en tendens til at vaske renseolien væk med olieafvisende vand, er det almindeligt, at olien bliver siddende på huden. Det er godt for dem med følsom, tør hud, da olien kompenserer for det, huden ikke kan producere, og resulterer i en blødere, fugtet hud.

Vandbaseret rensning

  • Bedst til: Fedtet hud med tendens til akne.
  • Undgå: Tør, følsom hud.

Vandbaseret rensning er ofte en let eksfolierende oplevelse, hvilket betyder, at den kan fjerne snavs og urenheder dybt nede i porerne. Denne mere intense rensning gør det for personer med fedtet hud at fjerne talg og snavs. Derfor finder folk med mere fedtet hud denne type rensning mere effektiv. Skum og andre cremebaserede rensemidler kan være lidt for intense til tørre hudtyper, især hvis din hud er følsom.

Kan man blande olie og vand?

  • Bedst til: Fedtet, kombineret og normal hud. Brugere af makeup.
  • Undgå: Overdrevent dehydreret og følsom hud. (For tørrere hudtyper, der ønsker en ekstra rensning for at sikre, at alle urenheder er væk, kan du prøve at følge olierensningen op med en mild micellarvand!

Du behøver måske ikke at vælge mellem en oliebaseret og en vandbaseret rens. Dobbeltrensning - er når du bruger både en olie- og vandrens på samme tid. Dobbeltrensning er "rygraden i mange hudplejerutiner, især i den koreanske.

Dobbeltrensning fungerer præcis, som det lyder: I stedet for at vælge én type rens frem for en anden, bruger du dobbeltrensning. Start med en oliebaseret rens for at fjerne urenheder, snavs og makeup, og følg op med en blid vandbaseret rens for at fjerne overskydende olie og resterende snavspartikler.

Når det gælder om at finde den rigtige rens, kan det tage lidt tid at finde ud af, hvad der fungerer bedst for din hudtype. Når det er sagt, er det værd at udforske mulighederne, da rensning er grundlaget for din hudplejerutine. Prøv ikke at prøve for mange produkter på én gang, så du virkelig kan evaluere effektiviteten af hvert enkelt og se, hvordan din hud reagerer.